szkocja-cz-5Nieopodal Blair Castle w gęstym lesie otaczającym Loch Tunnel jest okazja podziwiać identyczne widoki jak swego czasu bywalczyni Blair królowa Wiktoria. Speisaid dolina rzeki Spei wyznacza tak zwany zloty trójkąt, którego wierzchołki tworzą miejscowości Grauntown on Spay, El dżin oraz dawton. To największy na świecie ośrodek produkcji whisky, do tego tej prawdziwej, najlepszej, szkodzkiej rzecz jasna.

Niezliczone destylarnie leża na umownym szlaku zwanym Mont Whisky Trail. Wytwórnie takie jak Kadru chętnie otwierają swoje podwoje przed turystami. Mogą tu przekonać się na własne oczy jak powstaje szlachetny trunek a gdy stąd wyjdą będą go lubić jeszcze bardziej. Źródlana woda, drożdże i jęczmień to podstawowe składniki oryginalnej whisky. Pierwszym etapem produkcji jest moczenie ziaren jęczmienia w wodzie i rozcieranie go nad palącym się torfem. Dym nadaje słodowi charakterystycznego aromatu. Po zmieleniu słód trafia do wielkiej kadzi tak zwanej Masz Tan, gdzie pod wpływem gorącej wody rozpuszcza się tworząc zacier potrzebny do fermentacji.

Drożdże sprawiają ze z masy wytrąci się alkohol. Właściwa destylacja rozpoczyna się w olbrzymich, miedzianych kadziach Stilpads, w jej wyniku pozyskuje się bezbarwny płyn z 68 procentową zawartością alkoholu. Młoda whisky trafia do starych dębowych beczek, gdzie będzie dojrzewać przez co najmniej 3 lata. Zwykle jednak 8 do 15 a czasem i dłużej. Tak długie leżakowanie sprawia, ze trunek nabiera złotego koloru a wraz z nim doskonałego smaku i aromatu.